Umetnost okušanja kave

Okušanje espressa je doživetje za vsa čutila.

Kava v polnem smislu

Popolna kava je celotno vesolje v eni skodelici, ki razkrije svojo prefinjenost potem, ko se vključi vseh pet naših čutov.

Videz

Najočitnejši in najznačilnejši vizualni izraz espressa s kemijskega vidika je njegova krema oz. pena.

»Krema je gosta in obstojna.«

Vse kaže, da boste uživali v vrhunsko pripravljenem espressu z gosto in obstojno peno, lešnikove barve, brez zračnih mehurčkov ali belih pik. Temno rjava barva je posledica karamelizacije sladkorja. Skodelica Illy je popolne velikosti in oblike za ohranjanje kompaktnosti kreme. Debelina porcelana ohranja temperaturo kave pri optimalni temperaturi pitja (okoli 65 °C).

Zvok

Pozorno poslušajte, poslušajte, kako se pripravlja vaša kava in kaj se dogaja okoli vas.

»Vsak zvok je pomemben.«

Da bi se popolnoma potopili v svet pokušanja, je pomemben vsak zvok: rožljanje skodelic, sipanje kavnih zrn v posodo, ki se nato zmeljejo v mlinčku, nalivanje kave v skodelico. Določajo tudi kontekst, v katerem uživate ob kavi, in kako jo doživljate; prebujanje za zajtrk, mešanje kave, smeh na večerji s prijatelji ali samo miren trenutek za sprostitev.

Članek iz Illycaffè Francija

Vonj

Globoko vdihnite in dovolite, da aromatične note kave pobožajo in stimulirajo vaše čute.

»Aromatične note kave božajo in stimulirajo čute.«

Kava je lahko močna in bogata ali redka in šibka. Lahko ima elegantne, čiste, nežne ali povsem navadne lastnosti. Močna aroma espressa Illy prinaša arome sadja in lahkih agrumov, medu, karamela in note svežega jasmina ter močne note čokolade in opečenca.

Okus

Espresso je koncentrat okusov, ki se v ustih lahko ohranijo do 15 minut. Nežno ravnovesje med sladkimi, kislimi in grenkimi okusi je ključnega pomena za njihovo harmonijo.

»Koncentrat okusa«

Sladek okus je posledica lastnosti kave, ki se uporablja v mešanici, in postopka praženja kavnih zrn. Čim dlje se praži, bolj izgublja sladkost in postaja grenkejša.

Ravnovesje med grenkobo in kislostjo je tipično za kakovostno kavo Arabica.

Dotik

Vzemite svojo skodelico, zavrtite svoj espresso in poglejte njegovo gostoto.

»Poglejte gostoto.«

Že pri prvem požirku boste odkrili močno telo, občutek polne in prijetne sladkosti, ki ga v ustih oblikujejo olja in sladkorji. Aroma in telo ločita espresso od vseh ostalih napitkov. Telo mora imeti želeno gladkost: kadar je espresso pravilno pripravljen, kava kar zdrsi v usta in nežno poboža brbončice..